Tekniskt

 

Flash Player

Gchat som är platformen för chat och voicefunktionen är byggd i Flash. Därför behöver du ha Flash installerat. Flash är förinstallerat på dagens datorer. Men undantag kan finnas. En ominstallation av just Flashtillägget kan lösa problem om du kan spela in ljud på din datorn men att ingen hör dig i mötesrummet. Här finns Flashtillägget att ladda ner.

Ladda ner Flash från Adobe

Vid ev förfrågningar från Flashtillägget om tillgång till din mikrofon måste man svara ja för att det ska fungera.

I stort sett vilken mikrofon som helst fungerar bra. Kan du spela in ljud med din mikrofon på datorn kommer det med stor sannolikhet fungera bra att delta i mötesrummet. Självklart kan du välja att lyssna om du inte har någon mikrofon.

 

Firefox

De vanligaste webläsarna fungera, men det har för vissa löst problem med hackande ljud att använda webläsaren Firefox. Firefox är gratis och finna att ladda ner här.

Ladda ner webläsaren Firefox

 

Iphone, Ipad eller android

För att delta på mötet med smartphone eller Ipad behöver du hämta appen

Puffin Browser 

 

Om GChat (mötesrummet)

Om du försöker logga in utanför mötestiderna kommer du till en vit blank sida. Vi brukar öppna mötesrummet ca 20min innan utsatt starttid för mötet.

Det finns absolut inget krav på att du behöver registrera dig för att delta. De fördelar som du får vid registrering är att du kan behålla samma namn och att du kan ha en valfri avatar (mini bild). Vi har absolut inget intresse i dina personuppgifter och tänker inte använda dom på annat vis än att göra det lätt för dig att behålla ett namn och en avatar.

Om du inte klarar av att det plingar när folk kommer och går så kan detta stängas av. Väl inne i mötesrummet kan du klicka på kugghjulen upp till vänster. Under fliken "edit setting" hittar du "enable sound alerts".

Hur ett möte praktiskt går till.

Mötesledaren har en gul sköld bredvid sitt namn i deltagarlistan upp till höger. Du kan se vem som talar, en ikon med en mikrofon dyker upp när någon "har ordet" brevid dennes namn i deltagarlistan upp till höger. När den som har ordet väl aktiverat sin mikrofon lyser en röd kant på mikrofonen och denne kan nu prata. För att själv höras i rummet behöver du först bocka för/aktivera voicefuntionen. Du ser en ruta med texten "voice on/off" upp till vänster i mötesrummet. När den är förbockad kommer du få en mikrofon vid ditt namn i listan upp till höger. Nu har du tagit ordet men du hörs inte ut i rummet än. För att höras behöver du antingen hålla inne "talk knappen" under "voice on/off rutan" du nyss bockade för, alternativt har det nu dykt upp en ruta under "voice on/off rutan" som du kan bocka i för att slippa hålla inne "talk knappen". Den heter "handsfree". När du ser att din mikrofon har en röd kant hörs du ut till alla i mötesrummet.

I regel skriver vi inget i textchatten. Detta är helt enkelt för att respektera de som talar och hålla fokus på själva mötet. Om en fråga ställs svarar du med...

1 för NEJ / Hör ej

2 för JA / Hör

Självklart går det bra att använda sig av textsvar om man glömt vilken sombetyde vad eller behöver säga mer än ja eller nej. Men så lite textchat som möjligt är tumregeln.

Om du vill begära ordet så skriver du...

3 för att begära ordet.

Mötesledaren kommer se din önskan och svara när det passar.

Alla våra möten är öppna och besökare är mer en varmt välkomna. Vi har dok valt att begränsa ett deltagande med röst/mikrofon till de som är medlemmar. Det vi menar med medlemmar är de som ser sig själva ha beroendesjukdomen och har en önskan om att sluta använda droger. Om du känner dig tveksam på om det gäller dig så kan du skicka ett privat meddelande till mötesledaren med den gula skölden genom att klicka på dennes namn i listan upp till höger väl inne i mötesrummet.

Logga in

Använd mic